Żywność bezglutenowa i jej wpływ na zdrowie

Maja Bielenin 18-02-2021

Gluten to białko, występujące w zbożach oraz wszystkich produktach, które je zawierają. Gluten znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie. Osoby, którym zdiagnozowano celiakię bądź nietolerancję na gluten muszą przejść na dietę bezglutenową. Żywność bezglutenowa została odznaczona odrębnym symbolem, a mianowicie znakiem przekreślonego kłosa pszenicy. Czym charakteryzuje się żywność bezglutenowa? Jak dieta bezglutenowa wpływa na nasze zdrowie?

Żywność dla osób z celiakią

Chorzy na celiakię nie mogą w swej diecie mieć produktów, zawierających gluten. Ich spożycie sprawia, że następuje uszkodzenie kosmków jelitowych. Ich zadaniem w organizmie jest wchłanianie strawionych składników odżywczych. U niemowląt karmionych piersią już w 5 miesiącu wprowadza się produkty glutenowe by zapobiec rozwojowi tejże choroby czy wystąpienia nietolerancji na gluten. U dzieci karmionych mlekiem modyfikowanych jest to wdrażane w 7 miesiącu życia.

W 2009 roku Komisja Europejska wydała specjalne Rozporządzenie dotyczące szczegółowych informacji na temat żywności bezglutenowej. Zgodnie z tym opisem, żywność bezglutenowa powstaje z surowców wolnych od pszenicy, jej odmian (durum, orkisz czy kamut), a także żyta, jęczmienia i owsa. W żywności bezglutenowej zawartość glutenu nie może być wyższa niż 20mg/kg produktu. Dla porównania osoby zmagające się z nietolerancją glutenu mogą spożywać produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 100mg/kg. Osoby te nie muszą tylko i wyłącznie spożywać pieczywa ryżowego czy kukurydzianego. Mogą nabyć specjalne pieczywo bezglutenowe takie jak chleb gryczane czy bułki bezglutenowe. Pieczywo to można przygotowywać również samodzielnie w domu na bazie specjalnego koncentratu ciasta bezglutenowego.

Żywność bezglutenowa i jej wpływ na zdrowie

Żywność bezglutenowa

Na liście produktów bezglutenowych znajdują się mleko, kefir, maślanka, jogurty naturalne bez dodatków, sery białe i żółte, masło, margaryna, wędliny, mięso i ryby, kasza kukurydziana, ciasta na bazie mąki kukurydzianej, czekolada, kakao, dżemy, warzywa, owoce, ryż biały i brązowy. W sklepach coraz częściej dostępne są gotowe produkty bezglutenowe takie jak pieczywo, czyli chleb i bułki bezglutenowe, makarony oraz ciastka i ciasta. Dokonując zakupów trzeba uważnie czytać etykiety produktów. Wynika to z tego, że zboża wykorzystuje się do produkcji wielu produktów spożywczych, a jak wiadomo osoby chore na celiakię muszą go unikać.

Wpływ diety bezglutenowej na zdrowie

Dieta bezglutenowa jak już wspomniano jest zalecana osobom cierpiącym na celiakię lub alergię na gluten. Brak glutenu w ich diecie prowadzi do ustąpienia choroby. Dieta ta nie jest jednak zaleca osobom zdrowym. Dieta pozbawiona zbóż i potraw mącznych może skutkować niedoborem węglowodanów oraz błonnika, co w rezultacie może skutkować trudnościami z wypróżnianiem. Dieta bezglutenowa posiada duże braki jeśli chodzi o witaminę B oraz żelazo. Osoby, będące na tej diecie muszą zastępować zboża dodatkową porcją warzyw i owoców, by przeciwdziałać tym niedoborom.