Cukinia w diecie – dlaczego warto ją jeść?

Laura Skura 27-03-2020

Cukinia, nazywana także małą dynią, jest uznawana za jedno z najzdrowszych warzyw. Warto więc sięgać po nią jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy mamy pod dostatkiem niedrogich, świeżych warzyw. Cukinia posiada delikatny smak, doskonale pasuje do wielu innych składników oraz dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin i minerałów pozwalając w szybki i smaczny sposób uzupełnić ich niedobory po długiej zimie.

Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne cukinii

Najwięcej cennych właściwości zdrowotnych posiada młoda, niewielka cukinia, która ma cienką i delikatną skórkę. Jest bogatym źródłem witamin A, B i C oraz niacyny, tiaminy, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Jej ogromnym atutem jest także bardzo niska kaloryczność – w 100 g tego warzywa znajduje się bowiem tylko 17 kcal, co czyni z cukinii idealny wybór dla osób na diecie oraz dbających o linię. Oprócz tego, wysoka zawartość błonnika wspomaga przemianę materii oraz usprawnia procesy trawienne, co docenią osoby odchudzające się.

Cukinia jest także warzywem cenionym za swoje właściwości naturalnie odkwaszające organizm. W ok. 90% składa się bowiem z wody, która posiada działanie alkalizujące, dzięki czemu wspomaga wydalanie z organizmu toksyn poprawiając jego codzienne funkcjonowania. Cukinia jest warzywem o niskim indeksie glikemiczny, przez co bez obaw może być spożywana nawet w dużych ilościach przez osoby cierpiące na cukrzycę i stosujące dietę wspomagającą utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Pokaźna zawartość witamin z grupy B pozytywnie wpływa natomiast na ogólne samopoczucie pozwalając redukować stres, poprawiać pamięć oraz wspomagać koncentrację.

Cukinia w diecie – dlaczego warto ją jeść?

Cukinia w kuchni – jak przygotować smaczne i zdrowe placki z cukini?

Cukinia może mieć wiele zastosowań. To uniwersalne warzywo świetnie zastępuje tradycyjne ziemniaki w zupach, może być dodawane do leczo, sałatek oraz wielu innych dań. Cukinia świetnie nadaje się także do przygotowywania na grillu oraz faszerowania mięsem mielonym. Świetną propozycją na pomysłowe wykorzystanie tego smacznego i zdrowego warzywa w kuchni są także placki z cukini. Oto jak je przygotować w kilku prostych krokach!

Placki z cukini to proste i szybkie w przygotowaniu danie, do którego wykonania potrzebujemy: 3 szt. cukinii, 5-6 łyżek mąki, 2 łyżek jogurtu naturalnego, 2 jajek, 1 cebuli, 1 ząbka czosnku oraz soli i pieprzu do smaku. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy odrobinę soli do smaku i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę.

Odsączamy cukinię z nadmiaru wody, mieszamy z cebulą, dodajemy posiekany czosnek, jajka, jogurt oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką gotową masę formując z niej niewielkie placuszki. Obsmażamy każdy z nich z obu stron aż delikatnie zarumienią się na złocisty kolor. Gotowe placki z cukini odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy do stołu.