Dla zdrowia i urody! Dlaczego warto jeść czerwone buraki?

Maja Ciesielska 27-09-2019

Buraki to jedno z najczęściej serwowanych warzyw w polskiej kuchni. Jego popularność wynika nie tylko ze zróżnicowanego zastosowania i doskonałego smaku, ale także z cennych właściwości zdrowotnych, które posiadają buraki. Warzywa te pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, poprawiają samopoczucie oraz podnoszą odporność. Dlaczego warto regularnie sięgać po czerwone buraki?

Czerwone buraki i ich cenne właściwości zdrowotne

Czerwone buraki są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, oczyszczają nasz organizm z toksyn oraz świetnie wpływają na samopoczucie. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego zapewniają dobry humor, uspokajają i wyciszają oraz wspomagają zdrowy, regenerujący sen. Buraczki powinny być stałym punktem diety kobiet w ciąży, gdyż pozwalają uzupełnić niedobory kwasu foliowego – składnika, o którego regularne dostarczanie powinny zadbać wszystkie przyszłe mamy.

Buraki są cennym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Oprócz tego, w ich składzie znaleźć można takie cenne minerały, jak wapń, potas, magnez i sod, które wspólnie z witaminami wspomagają odporność organizmu oraz poprawiają funkcjonowanie układu krążenia. Ich regularne spożywanie jest szczególnie polecane osobom ciepiącym na anemię, a także chorym na białaczkę. Buraki wspierają bowiem pracę naszego układu krążenia oraz działają krwiotwórczo.

Naukowcy zwracają uwagę, że czerwone buraki mogą także minimalizować w pewnym stopniu rozwój nowotworów. Wszystko dzięki betaninie – silnemu przeciwutleniaczowi, który niszczy wolne rodniki oraz zapobiega procesom rakotwórczym. Wysoka zawartość tej substancji w burakach pozwala także zadbać o młody i ładny wygląd, gdyż wolne rodniki są jedną z głównych przyczyn starzenia się organizmu ludzkiego.

Dla zdrowia i urody! Dlaczego warto jeść czerwone buraki?

Jak jeść czerwone buraki? Smaczna i zdrowa sałatka z pieczonych buraków

W Polsce trudno wyobrazić sobie jesienne dni bez ciepłego barszczyku z czerwonych buraczków. Buraki możemy jednak przygotowywać na wiele innych sposobów. Jednym z nich jest sałatka z pieczonych buraków, z której wykonaniem poradzi sobie każda osoba. Sałatka z pieczonych buraków to kolorowe i zdrowe danie, w którym oprócz buraków znajdują się także takie wartościowe warzywa, jak szpinak i jarmuż. Dodatek sera koziego i orzechów nerkowca urozmaica smak dania nadając mu dodatkowych cennych walorów zdrowotnych. Jak je przygotować?

W pierwszej kolejności obieramy buraki i kroimy je na drobne kawałki. Skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Buraki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez ok. 50 min. W tym czasie myjemy jarmuż i dzielimy go na mniejsze kawałki, mieszamy z oliwą z oliwek i doprawiamy. Pieczemy przez ok. 5 min. do czasu aż delikatnie zmięknie. Następnie podprażamy orzechy na patelni i dodajemy do nich upieczone buraki, jarmuż oraz pozostałe składniki. Całość można polać gotowym sosem. Dokładny przepis krok po kroku na wykonanie tego dania jest dostępny na stronie: https://inspirowanesmakiem.pl/salatka-z-pieczonych-burakow/.