Jak podawać przekąski typu finger food?

Maja Czaja 24-07-2023

Historia jedzenia finger food rozpoczyna swój bieg w XVIII-wiecznej Francji, jednak wtedy nikt jeszcze nie określał go mianem żywności na jeden kęs. W latach osiemdziesiątych coraz więcej miejsca poświęcano niewielkim porcjom przekąsek idealnych na przyjęcia i spotkania w większym gronie. Czym jest finger food i jak je podawać?

Przekąski na raz robią furorę

Współczesne przyjęcia typu baby shower, śluby czy urodziny są urządzane z wielką klasą. W miejsce dawnych zimnych płyt z wędlinami i serami pojawiają się przekąski idealne do schrupania na 1-2 kęsy, zazwyczaj pakowane w eleganckie fingerfood pojemniki. Dzięki temu zastawy stołu wyglądają nowocześnie, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów estetyki i higieny.

Przekąski rozmiaru palca po raz pierwszy podano we Francji. Były to smażone kawałki chleba polane różnymi sosami. Dziś mocno spowszechniały i są spożywane w formie kanapek codziennie przez miliony ludzi na całym świecie. Wtedy jednak była to prawdziwa rewolucja, która zapoczątkowała modę na finger food.

Na słono i na słodko

Współczesna oprawa kuchenna ma zupełnie inny wymiar niż jeszcze kilka lat temu. Na przyjęciach pojawiają się uwielbiane przez wszystkich przekąski, przygotowane zarówno na słodko, jak i na słono. W ślad za tą modą pojawiły się fingerfood pojemniki, czyli estetyczne i niewielki naczynia wykonane z plastiku lub papieru. Transparentne opakowania idealnie nadają się do serwowania smakowitych minideserów, kusząco eksponując kolejne warstwy słodkości. Na tackach z kolej przeważnie serwowane są wytrawne kąski, takie jak kawałki mięsa, grillowane warzywa czy monoporcje, które można pochłonąć na raz.

Jak podawać przekąski typu finger food?

Czym częstują szefowie kuchni?

Współczesna kuchnia jest bardzo dowolna, dlatego też każdą potrawę można zinterpretować na wiele sposobów. W nawiązaniu do trendów w niewielkich przekąskach warto wyszczególnić te, które trafiają na stoły najczęściej. Są to między innymi wędzone ryby, sery czy jajka podawane w fantazyjny sposób, warzywa w towarzystwie wyśmienitych dressingów czy pieczywo w formie krakersów, malutkich bagietek czy ciasta francuskiego.

Wszystko to podawane w niezwykle estetycznej formie, jaką zapewniają wspomniane już fingerfood pojemniki. W zestawie znajdują się także eleganckie patyczki, które pozwalają na szybkie i gustowne podanie „koreczków” lub wykwintnych deserów.

Kult jedzenia na polskich stołach

Nowe trendy szybko przenikają do codzienności, zachęcając do samodzielnych eksperymentów w kuchni. Kiedy warto zdecydować się na finger food? Jeszcze do niedawna podawano je wyłącznie w restauracjach i miejscach dedykowanych organizacji imprez, takich jak komunie, urodziny czy rocznice ślubu. Obecnie wystarczy zaopatrzyć się w fingerfood pojemniki, by w kilka chwil wyczarować pyszne przekąski na wieczór we dwoje czy spotkanie z przyjaciółkami w domowym zaciszu. Pojemniki są jednorazowe, co eliminuje kwestię zmywania naczyń, a ich praktyczne zastosowanie pozwala na spożywanie przekąsek w każdych warunkach – na grillu czy na plaży, pod osłoną nieba.